Coronavirus: met de auto naar Oostenrijk reizen

Ieder jaar bezoeken veel reizigers uit verschillende Europese landen Oostenrijk. Door het Coronavirus kwam hier in maart 2020 abrupt een einde aan en werden er strenge inreisbeperkingen ingesteld. Stap voor stap worden de maatregelen nu versoepeld. Wat is er op het gebied van reizen nu wel en niet toegestaan? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Oostenrijk, werden niet-essentiële reizen naar Oostenrijk verboden en werd het openbaar leven voor een groot deel stilgelegd. De maatregelen bleken succesvol en het aantal besmette personen met Corona nam af. De afgelopen maanden zijn de maatregelen stapsgewijs versoepeld. Voor veel Europeanen is dit een reden om langzaam weer reisplannen te gaan maken voor Oostenrijk. Er is echter veel onduidelijkheid over de mogelijkheden om te reizen en welke verplichten er gelden. Wij hebben een overzicht van het actuele reisbeleid in Oostenrijk voor u samengesteld.

Algemene corona maatregelen

Vanaf 1 mei 2020 heeft de overheid in Oostenrijk de corona-maatregelen in het land versoepeld. Indien de dalende trend van het aantal besmette personen in het land en de rest van Europa voortzet, zal er worden gekeken of er aanpassingen kunnen worden gedaan aan de geldende maatregelen. De winkels in Oostenrijk zijn weer open voor bezoekers, mits zij een mondkapje dragen. Ook horecagelegenheden zijn weer geopend. Vanaf 29 mei vindt ook de opening plaats van een aantal toeristische attracties, zwembaden, dierentuinen en verblijfsmogelijkheden zoals hotels. Wilt u binnen Oostenrijk met het openbaar vervoer reizen? Dan geldt ook hier dat u verplicht een mondkapje moet dragen.

Reizen met de auto Oostenrijk

Reizen met de auto van en naar Oostenrijk is beperkt mogelijk. Ter voorkoming van de verspreiding van het virus, hebben de autoriteiten grenscontroles ingevoerd bij grensovergangen met buurlanden. U kunt alleen bij deze grensovergangen het land inreizen met de auto. Ook dient elke reiziger bij de grensovergang te kunnen aantonen dat hij/zij over een medische gezondheidsverklaring van een arts beschikt. Reizigers die dit document niet kunnen voorleggen, wordt automatisch bij de grenscontrole de toegang tot Oostenrijk ontzegt.

Staatsburgers van Oostenrijk of personen die (grotendeels) woonachtig zijn in Oostenrijk, mogen ervoor kiezen om in plaats hiervan voor 14 dagen in thuis quarantaine te gaan. Deze reizigers dienen hiervan een bevestiging bij zich te dragen voorzien van een handtekening. Er zal in dit geval een moleculair biologische test op CoV-2 worden uitgevoerd. Indien de uitslag hiervan negatief is, kan de thuis quarantaine beëindigd worden.

Er zijn een aantal beroepsgroepen die een uitzondering vormen op bovenstaande regels. Deze beroepsgroepen hoeven bij het in- en uitreizen van Oostenrijk geen medische verklaring bij zich te dragen en zijn niet verplicht om 14 dagen in quarantaine te gaan. Hieronder vallen personen die werkzaam zijn in het goederenverkeer en personen die repatriëringsreizen verzorgen. Ook forenzen en personen die in geval van nood naar familie reizen behoren tot deze groep. Reizen op basis van dringende medische behandelingen in Oostenrijk (mits de reiziger hier bewijs van kan aanleveren) vormen eveneens een uitzondering. Reist u met het openbaar vervoer naar Oostenrijk? Dan is dit zonder verklaring en quarantaine mogelijk, indien u geen tussenstop heeft gehad in het buitenland.

Medical Health Certificate

Bent u van plan om met de auto naar Oostenrijk te rijden met de auto? Dan is het bezit van een medisch gezondheidsverklaring, ook wel Medical Health Certificate genoemd, verplicht. Deze gezondheidsverklaring mag niet ouder zijn dan 4 dagen en dient ondertekend zijn door een doktor of arts. Het formulier kunt u in het Engels of Duits downloaden via de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Oostenrijk (Bundesministerium - Inneres). Iedere reiziger dient dit document uitgeprint en met handtekening te kunnen laten zijn bij de grenscontroles tussen Oostenrijk en haar buurlanden.

Vignet Oostenrijk

Voor vertrek is het belangrijk dat u niet vergeet een digitaal vignet voor Oostenrijk te regelen. Deze kunt u eenvoudig en snel online aanvragen. Voor gebruik van de snel- en autowegen in het land, geldt een vignetplicht. Het vignet wordt gekoppeld aan het door u opgegeven kenteken. Hiermee wordt het kenteken van uw voertuig geregistreerd in de database van Oostenrijk. Bij controle wordt uw kenteken nagetrokken in deze database. De autoriteiten kunnen zo inzien dat u over een geldig vignet beschikt. Het Oostenrijk vignet kunt u kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een heel jaar. U ontvangt geen fysieke sticker meer per post, maar een digitale orderbevestiging van uw vignet die direct geldig is voor de door u uitgekozen reisdata. Een gevarendriehoek, verbanddoos en voor iedere reiziger een veiligheidshesje mogen eveneens niet ontbreken.

Let op: voor sommige trajecten in Oostenrijk bent u verplicht extra tol te betalen. Doet u tijdens uw reis meerdere Europese landen aan? Gaat u dan na of voor deze landen eveneens een vignetplicht geldt en of u over eventuele veiligheidsproducten in uw auto dient te beschikken.

Reisadvies Europa

Voor ieder land in Europa gelden andere maatregelen om het verspreiden van het Coronavirus tegen te gaan. Controleert u altijd kort voor vertrek voor ieder land dat u aandoet gedurende uw reis, wat het geldende reisadvies is en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen zijn. Zo kunnen sommige grenzen van landen gedeeltelijk gesloten zijn, zijn alleen essentiële reizen toegestaan of is het bezit van een recent Medical Health Certificate voor sommige landen verplicht. In verband met grenscontroles is het belangrijk dat u rekening houdt met een langere reistijd en mogelijke filevorming.