Coronavirus: met de auto naar Oostenrijk reizen

Zowel in de winter als ook in de zomer is Oostenrijk een geliefde bestemming voor vakantiegangers. Ieder jaar bezoeken dan ook reizigers uit verschillende landen Oostenrijk. Door het coronavirus kwam hier abrupt een einde aan. De Oostenrijkse regering heeft rigoureuze maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Sinds december 2021 zijn er wederom strengere inreisbeperkingen ingesteld. Dit kan tot onduidelijkheid leiden. Wat is er op het gebied van reizen nu wel en niet toegestaan? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Sinds de uitbraak van COVID-19 in Oostenrijk, hebben de Oostenrijkse autoriteiten verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Sinds 25 december 2021 zijn er dan ook wederom strengere inreisbeperkingen ingesteld. Aan welke verplichtingen dient u als (door)reiziger te voldoen? Meer informatie over reizen naar Oostenrijk ten tijden van corona vindt u hier.

Algemene coronamaatregelen

Op dit moment geldt voor de bestemming Oostenrijk code geel. Dit betekent dat u naar Oostenrijk kunt afreizen. Desondanks hebben Oostenrijkse autoriteiten verschillende maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze maatregelen zijn van invloed op de dagelijkse gang van zaken. Op dit moment geldt een 2G-verordening. Enkel mensen die gevaccineerd of hersteld van het coronavirus zijn, hebben toegang tot evenementen en openbare ruimtes. Voor ongevaccineerden geldt een lockdown. Zij mogen hun huizen in de meeste gevallen niet verlaten. Enkel voor werk, boodschappen, medische doeleinden etc. is dit toelaatbaar.

Deze maatregelen zijn eveneens van invloed op uw verblijf in Oostenrijk. In Oostenrijk dient u met de volgende getroffen coronamaatregelen rekening te houden:

 • In Oostenrijk is het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes ten alle tijde verplicht.
 • Er is een lockdown voor ongevaccineerden. In de meeste gevallen mogen zij hun huizen niet verlaten.
 • Het nachtleven als ook de après-ski is tot onbepaalde tijd gesloten.
 • Hotels, restaurants, winkels etc. zijn enkel voor gevaccineerden of herstelden toegankelijk. Denk eraan dat u een bewijs hiervan kunt voorleggen.
 • Op sommige plekken wordt gevraagd 2,5 meter in plaats van 1,5 meter afstand te houden.

Reizen met de auto naar Oostenrijk

Reist u binnenkort naar Oostenrijk? Dan dient u met de meest recente inreisbeperkingen rekening te houden. Afhankelijk van uw “vaccinatie-status” zijn verschillende regels van toepassing. Wij hebben deze per casus voor u opgesomd:

Gevaccineerden:

 • U dient uw reis vooraf online bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid aan te melden.
 • U dient een vaccinatiebewijs te kunnen overleggen. Let op! De tweede vaccinatie mag niet ouder dan 270 dagen zijn.
 • U bent verplicht om voorafgaande aan uw reis u te laten testen. Zo dient u een negatief PCR testresultaat die niet ouder is dan 48 uur bij aankomst is, te kunnen overleggen.
 • U gaat bij aankomst direct 10 dagen in quarantaine. Vanaf de 5de dag kunt u een PCR test laten afnemen. Indien deze negatief uitvalt, wordt de quarantaineplicht opgeheven.

Herstelden:

 • U dient uw reis vooraf online bij het Oostenrijkse ministerie van Gezondheid aan te melden.
 • U dient over een bewijs van herstel (deze dient in het Engels of Duits ter beschikking gesteld te worden) te beschikken.
 • U dient een negatief PCR testresultaat die niet ouder dan 48 uur mag zijn, te kunnen overleggen.
 • U gaat bij aankomst direct 10 dagen in quarantaine. Vanaf de 5de dag kunt u een PCR test laten afnemen. Indien deze negatief uitvalt, wordt de quarantaineplicht opgeheven.

Reizigers die recentelijk een boostervaccinatie ontvangen hebben:

 • U dient een bewijs van uw vaccinatie als ook van uw boosterprik voorhanden te hebben.
 • Op vertoon van een negatief PCR testresultaat die niet ouder dan 48 uur bij aankomst, hoeft u NIET in quarantaine,

Op doorreis door Oostenrijk

Indien u enkel op doorreis door Oostenrijk bent hoeft u niet aan de bovengenoemde verplichtingen te voldoen. Dit betekent dat u voor een doorreis door Oostenrijk geen PCR testbewijs, vaccinatie- of herstelbewijs dient te overhandigen. Echter, het is wel van belang dat u kunt aantonen dat Oostenrijk niet uw eindbestemming is. Mocht u op doorreis door Oostenrijk zijn, waarbij u tevens overnacht, dan dient u wel aan de bovengenoemde eisen te voldoen. Houd hier rekening mee.

Vignet voor Oostenrijk

Niet alleen dient u met de meest recente inreisbeperkingen rekening te houden, maar ook is het uitermate belangrijk dat u goed voorbereid de weg op gaat. Voor het gebruik van de meeste Oostenrijkse snelwegen dient u over een geldig vignet voor Oostenrijk te beschikken. Het is dan ook uitermate belangrijk dat u deze tijdig aanschaft. Anders kan dit tot hoge boetes leiden.

Een digitaal vignet voor Oostenrijk kunt u eenvoudig en snel online via het door deze website beschikbaar gestelde aanvraagformulier bestellen. Het Oostenrijk vignet kunt u voor een tijdsbestek van 10 dagen, 2 maanden of een kalenderjaar aanschaffen. De verwerking van het digitale vignet voor Oostenrijk geschiedt geheel elektronisch. Dit betekent dat u geen fysieke sticker per post ontvangt. In plaats daarvan ontvangt u een digitale orderbevestiging van uw vignet die direct geldig is voor de door u uitgekozen reisdata. Uw kenteken wordt in de Oostenrijkse database geregistreerd en aan een vignet gekoppeld. Bij controle kan vervolgens automatisch worden nagegaan dat u over een geldig vignet voor Oostenrijk beschikt.

Let op! Voor een reis naar Oostenrijk mogen een vignet alsook de vereiste veiligheidsartikelen (een gevarendriehoek, verbanddoos en voor iedere reiziger een veiligheidshesje) niet ontbreken. Doet u tijdens uw reis meerdere Europese landen aan? Controleer dan welke regels voor deze bestemmingen van toepassing zijn. Elk land hanteert andere regels inzake vignetten en verplichte veiligheidsartikelen. Houd hier rekening mee.

Reisadvies Europa

Voor ieder land in Europa gelden andere maatregelen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Controleert u altijd kort voor vertrek voor ieder land dat u aandoet gedurende uw reis, wat het geldende reisadvies is en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen zijn. Zo kunnen sommige grenzen van landen gedeeltelijk gesloten zijn, zijn alleen essentiële reizen toegestaan of is het bezit van een PCR/antigeen testbewijs voor sommige bestemmingen verplicht.

Disclaimer: uiteraard is er veel onduidelijkheid omwille van het coronavirus. Informatie kan zich te allen tijde veranderen. Houd er daarom rekening mee dat de door ons verstrekte informatie niet altijd actueel kan zijn. Op het moment is de door ons verstrekte informatie gebaseerd op beschikbare bronnen zoals ministerie van Buitenlandse Zaken en de officiële website voor Oostenrijk. Aan de door ons verstrekte informatie kunnen geen rechten ontleend worden. Deze is gebaseerd op onze interpretatie van de bovengenoemde bronnen.