Met de auto naar Slovenië | Handige tips!

Als u met de auto door Slovenië reist, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels die in het land gelden. Lees op deze pagina’s alle handige tips en adviezen wanneer u met de auto naar Slovenië op vakantie gaat.

Belangrijkste verkeersregels in Slovenië

Hier zijn enkele van de belangrijkste verkeersregels in Slovenië:

 1. Rijden aan de rechterkant van de weg: In Slovenië rijdt men aan de rechterkant van de weg.

 2. Snelheidslimieten: De maximumsnelheid op de snelwegen is 130 km/uur, op autowegen is dit 110 km/uur, in de bebouwde kom is dit 50 km/uur en buiten de bebouwde kom is het meestal 90 km/uur, tenzij anders aangegeven.

 3. Gordelplicht: Bestuurders en passagiers zijn verplicht om een gordel te dragen.

 4. Alcohollimiet: De alcohollimiet is 0,5 promille. Voor beginnende bestuurders en bestuurders van commerciële voertuigen geldt een alcohollimiet van 0,0 promille.

 5. Gebruik van lichten: Het is verplicht om overdag dimlicht te gebruiken, en bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij mist, regen of sneeuwval, is het verplicht om mistlichten te gebruiken.

 6. Gebruik van winterbanden: Van 15 november tot 15 maart zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden.

 7. Mobiele telefoons: Het is verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden.

 8. Milieuzones: In sommige steden zijn milieuzones ingesteld waar alleen voertuigen met een milieusticker mogen rijden.

Tol betalen in Slovenië

In Slovenië zijn er verschillende tolwegen, waaronder snelwegen en tunnels. Het betalen van tol in Slovenië is over het algemeen eenvoudig en kan op verschillende manieren worden gedaan.

Tolvignet: Een tolvignet is een sticker die op de voorruit van uw voertuig moet worden geplakt en die toegang geeft tot de Sloveense snelwegen. U kunt een vignet Slovenië online kopen of bij de grens of bij tankstations langs de snelwegen. Er zijn vignetten verkrijgbaar voor verschillende periodes, variërend van een week tot een jaar.

Elektronische tol: Voor sommige snelwegen en tunnels in Slovenië is het mogelijk om elektronische tol te betalen. Dit kan worden gedaan met een elektronische tolkastje dat u vooraf bij een van de verkooppunten kunt kopen. Het kastje moet in uw voertuig worden geplaatst en het tolbedrag wordt automatisch van uw bankrekening afgeschreven wanneer u tolwegen gebruikt.

Manuele tol: Op sommige tolwegen in Slovenië is het nog steeds mogelijk om contant te betalen bij een tolpoortje. Houd er rekening mee dat contante betaling hogere kosten met zich mee kan brengen.

Ook wanneer u door Oostenrijk rijdt dient u in het bezit te zijn van een geldig vignet. Bekijk meer informatie hier over het bestellen van het vignet Oostenrijk. Lees hier de veelgestelde vragen over de regelgeving omtrent de tol in Oostenrijk.

Beste route van Nederland naar Slovenië

Route Nederland Slovenië.png

Route Nederland Slovenië

Er zijn verschillende routes om van Nederland naar Slovenië te rijden, elk met zijn eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de meest populaire routes:

Via Duitsland, Oostenrijk en de Karawankentunnel: Deze route gaat door Duitsland en Oostenrijk, en vervolgens door de Karawankentunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. Het grootste voordeel van deze route is dat de wegen in Duitsland en Oostenrijk van goede kwaliteit zijn en dat de route relatief kort is. Het nadeel is dat er tol moet worden betaald in zowel Duitsland als Oostenrijk, en dat het druk kan zijn op de wegen tijdens vakantieperiodes.

Via Duitsland, Zwitserland en Italië: Deze route gaat door Duitsland, Zwitserland en vervolgens Italië in. U rijdt door de Alpen en de Julische Alpen, voordat u Slovenië binnenrijdt. Deze route biedt prachtige uitzichten en een schilderachtig landschap, maar het kan duur zijn vanwege de tol in Zwitserland en Italië.

Via Oostenrijk en de Katschbergtunnel: Deze route gaat door Oostenrijk en de Katschbergtunnel tussen Oostenrijk en Slovenië. Dit is een goede optie als u wilt vermijden tol te betalen in Duitsland en Italië. Houd er wel rekening mee dat de route door de bergen gaat en dat het druk kan zijn op de wegen tijdens vakantieperiodes.

Via Hongarije: Deze route gaat door Hongarije en Kroatië, voordat u Slovenië binnenrijdt. Deze route is langer dan de andere routes, maar het is een goede optie als u graag verschillende landen wilt bezoeken. Houd er rekening mee dat de wegen in Hongarije en Kroatië niet altijd van goede kwaliteit zijn en dat er soms files kunnen zijn bij de grens.

Zijn er grenscontrole in Slovenië?

Slovenië is lid van de Schengenzone, wat betekent dat er normaal gesproken geen grenscontroles plaatsvinden tussen Slovenië en andere Schengenlanden. Dit geldt voor de meeste grensovergangen, waaronder die met Italië, Oostenrijk en Hongarije. Er kunnen echter in bepaalde gevallen wel controles worden uitgevoerd, bijvoorbeeld als er sprake is van een verhoogd veiligheidsrisico.

Als u Slovenië binnenkomt vanuit een niet-Schengenland, zoals Kroatië, dan zijn er grenscontroles. U dient dan uw paspoort of identiteitskaart te tonen en eventuele benodigde documenten voor te leggen. Zorg er daarom voor dat u de vereiste reisdocumenten bij u heeft en dat deze up-to-date zijn voordat u naar Slovenië reist.

Er zijn verschillende soorten grensovergangen in Slovenië, waaronder snelwegovergangen, overgangen bij kleinere grensposten en overgangen bij lokale wegen. Over het algemeen zijn de grensovergangen goed georganiseerd en zijn er duidelijke borden die aangeven welke rijstrook u moet nemen en welke documenten u nodig heeft. Het kan echter druk zijn bij de grensovergangen tijdens vakantieperiodes, dus houd daar rekening mee bij het plannen van uw reis.

Mooiste routes door Slovenië

Slovenië is een prachtig land met veel natuurlijke schoonheid en er zijn verschillende mooie routes om doorheen te rijden. Een van de mooiste routes is de Vršič-pas, die loopt vanuit Kranjska Gora naar Bovec in het noordwesten van Slovenië. Deze route is ongeveer 24 kilometer lang en slingert door de Julische Alpen, met spectaculaire uitzichten op bergen, valleien en rivieren.

Soca-vallei Slovenië

Een andere mooie route is de Soca-vallei, die begint bij Bovec en doorloopt tot Nova Gorica, langs de rivier de Soca. Deze route biedt prachtige uitzichten op de helderblauwe rivier en de omliggende bergen en bossen.

Ook de route door het Triglav Nationaal Park is de moeite waard. Deze route begint bij het meer van Bled en loopt door het hart van het park, met uitzichten op het majestueuze Triglav-gebergte en de vele meren en watervallen.

Een andere mooie route is de route door de Karst-regio in het zuidwesten van Slovenië. Deze route loopt door het landschap van kalkstenen heuvels, met onderweg pittoreske dorpjes en bezienswaardigheden zoals de Škocjan-grotten en het kasteel van Predjama.

Er zijn nog veel meer mooie routes en bezienswaardigheden in Slovenië, dus het loont zeker de moeite om te verkennen en te genieten van de adembenemende landschappen en rijke cultuur van dit prachtige land.

Rijden met elektrische auto door Slovenië

Het aantal oplaadpunten voor elektrische auto's in Slovenië groeit gestaag en er zijn momenteel meer dan 400 openbare oplaadpunten verspreid over het hele land. Daarnaast zijn er verschillende particuliere oplaadpunten en oplaadpunten bij hotels, restaurants en winkelcentra.

De meeste openbare oplaadpunten zijn te vinden in stedelijke gebieden zoals Ljubljana, Maribor en Koper, maar er zijn ook oplaadpunten langs belangrijke snelwegen en andere belangrijke wegen.

Bij de meeste openbare oplaadpunten kunt u terecht met een laadpas of met een mobiele app, waarmee u de oplaadbeurt kunt starten en betalen. Sommige oplaadpunten zijn gratis, terwijl andere een vergoeding in rekening brengen, afhankelijk van de aanbieder.

Brandstofprijzen Slovenië

De brandstofprijzen in Slovenië variëren afhankelijk van het type brandstof en de locatie van het tankstation. Over het algemeen zijn de brandstofprijzen in Slovenië vergelijkbaar met de prijzen in de meeste andere Europese landen.

Op 2 mei 2023 waren de gemiddelde brandstofprijzen in Slovenië als volgt:

 • Benzine 95: ongeveer €1,45 per liter
 • Benzine 98: ongeveer €1,54 per liter
 • Diesel: ongeveer €1,37 per liter

Lees hier meer informatie over het tanken in Slovenië.