Tanken in Slowakije: Tips voor brandstoffen, prijzen, openingstijden en meer

Slowakije, gelegen in Centraal-Europa, biedt een prachtige natuur en historische steden. Als je met de auto door Slowakije reist, is het handig om te weten waar je kunt tanken en wat de prijzen zijn. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt over het tanken in Slowakije.

Brandstoffen en prijzen

De meest voorkomende brandstoffen in Slowakije zijn benzine (benzín in het Slowaaks) en diesel (nafta in het Slowaaks). Er zijn ook stations die LPG aanbieden.

De brandstofprijzen in Slowakije zijn over het algemeen vergelijkbaar met die in buurlanden zoals Oostenrijk en Tsjechië. Prijzen worden aangegeven per liter en zijn inclusief BTW. Betalen kan meestal met een creditcard of contant.

Let op dat er verschillende soorten brandstoffen beschikbaar zijn met verschillende octaangetallen. Normale, super en premium benzine met respectievelijk een octaangetal van 95, 98 en 100 zijn de meest voorkomende soorten benzine. Dieselbrandstof wordt meestal aangeduid als "nafta".

Goedkoop tanken in Slowakije

Als je goedkoop wilt tanken in Slowakije, zijn er verschillende tips die je kunt gebruiken.

  1. Vergelijk de prijzen voordat je gaat tanken bij verschillende tankstations met behulp van websites en apps zoals Benzina.sk en Natankuj.sk.

  2. Kies voor onbemande tankstations omdat deze doorgaans lagere prijzen hebben dan bemande tankstations. Het nadeel is wel dat je alleen kunt betalen met een pinpas of contant geld.

  3. Vermijd tankstations langs de snelweg, omdat deze vaak hogere prijzen hebben dan die in kleinere steden en dorpen. Als je de mogelijkheid hebt om buiten de snelweg te tanken, is dit vaak voordeliger.

  4. Maak gebruik van kortingen bij tankstations. Sommige tankstations bieden kortingen aan als je een vaste klant bent of als je een bepaalde hoeveelheid brandstof tankt.

Openingstijden van tankstations in Slowakije

De meeste tankstations in Slowakije zijn dagelijks geopend van 6.00 uur 's ochtends tot 22.00 uur 's avonds. Sommige tankstations bij grote snelwegrustplaatsen zijn echter 24 uur per dag geopend. Het is altijd aan te raden om vooraf de openingstijden te controleren voordat je op pad gaat om te tanken.

Tanken in Slowakije of een buurland?

Als je gaat roadtrippen door Centraal-Europa en je wilt weten waar je het beste kunt tanken in Slowakije, Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije of Slovenië, dan is het belangrijk om te weten dat de brandstofprijzen enigszins kunnen variëren tussen deze landen. Ook dient u voor bijvoorbeeld Oostenrijk een geldig vignet te hebben. Meer weten? Bekijk hier de veelgestelde vragen.

unnamed1.png

Natuur in Slowakije

Tolwegen in Slowakije

Het tolwegennetwerk in Slowakije is niet zo uitgebreid als in sommige andere Europese landen, maar toch zijn er een aantal snelwegen waar u tol moet betalen. Het tolbedrag wordt bepaald op basis van de afstand die u aflegt op de tolweg en varieert van enkele euro's tot ongeveer €20 voor de langere trajecten.

Er zijn verschillende manieren om tol te betalen in Slowakije, waaronder contant geld, creditcard en prepaid-tolpassen. Als u vaak tolwegen gebruikt tijdens uw reis door Slowakije, kan het handig zijn om een tolkaart te kopen. Met deze kaart kunt u snel en gemakkelijk tol betalen zonder dat u elke keer contant geld bij de hand hoeft te hebben.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet betalen van tol in Slowakije kan leiden tot hoge boetes en zelfs tot het in beslag nemen van uw voertuig. Zorg er daarom altijd voor dat u voldoende geld bij u heeft om de tol te betalen of dat u een tolkaart heeft voordat u de tolweg oprijdt.

Snelwegen in Slowakije.png

Snelwegen in Slowakije

Conclusie tanken in Slowakije

Als u met de auto door Slowakije reist, is het belangrijk om te weten waar u kunt tanken en wat de prijzen zijn. Door de prijzen te vergelijken, onbemande tankstations te gebruiken, tankstations in de buurt van snelwegen te vermijden en kortingen te benutten, kunt u geld besparen op uw reis. Houd er ook rekening mee dat tolwegen aanwezig zijn in Slowakije en dat u op deze wegen tol moet betalen. Door een tolkaart te kopen, kunt u snel en gemakkelijk tol betalen en mogelijke boetes voorkomen.