Tanken in Tsjechië

In dit artikel wordt alles behandeld wat u moet weten over het tanken van brandstof in Tsjechië. Tsjechië is een prachtig land in Centraal-Europa met veel toeristische attracties en mooie landschappen. Als u met de auto naar Tsjechië reist, is het handig om te weten waar u kunt tanken en wat de prijzen zijn.

Brandstoffen en prijzen in Tsjechië

In Tsjechië zijn benzine (benzin in het Tsjechisch) en diesel (nafta in het Tsjechisch) de meest voorkomende brandstoffen. Daarnaast zijn er ook enkele stations die LPG aanbieden. De prijzen van brandstof zijn in Tsjechië over het algemeen lager dan in veel andere Europese landen. Het kan echter wel verschillen per regio en stad. De prijzen worden aangegeven per liter en zijn inclusief BTW. Op de meeste tankstations kunt u betalen met een creditcard of contant geld. Het is ook handig om te weten dat er verschillende soorten brandstoffen beschikbaar zijn, elk met een ander octaangetal. De meeste benzinestations bieden normale, super en premium benzine aan, met respectievelijk een octaangetal van 95, 98 en 100. Dieselbrandstof wordt meestal aangeduid als "B7".

Goedkoop tanken in Tsjechië

Optie 1

Er zijn verschillende manieren om goedkoop te tanken in Tsjechië. Allereerst is het verstandig om de prijzen te vergelijken voordat u gaat tanken. Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar waarmee u de prijzen kunt vergelijken, zoals Tankujlevne.cz, Benzin.cz en E95.cz.

Optie 2

Ten tweede hebben tankstations in de buurt van grote steden vaak hogere prijzen dan die in kleinere steden en dorpen. Als u de mogelijkheid hebt om buiten de stad te tanken, is dit vaak voordeliger.

Optie 3

Ten derde hebben onbemande tankstations over het algemeen lagere prijzen dan bemande tankstations. Het nadeel is wel dat u alleen kunt betalen met een pinpas of contant geld. Ten vierde bieden sommige tankstations kortingen aan als u een vaste klant bent of als u een bepaalde hoeveelheid brandstof tankt. Houd deze aanbiedingen in de gaten om geld te besparen.

Optie 4

Tot slot kan het voordelig zijn om in Duitsland te tanken als u in de grensstreek woont of in de buurt van de Tsjechische grens verblijft. Houd er echter wel rekening mee dat u een geldig vignet voor Tsjechië nodig hebt om op de tolwegen in het land te rijden. Tanken in Tsjechië of Oostenrijk?

Tsjechië en Oostenrijk op Kaart

Tsjechië en Oostenrijk op Kaart.png

Hieronder staan enkele belangrijke punten die u in gedachten moet houden voordat u een beslissing neemt:

Brandstofprijzen: In het algemeen zijn de brandstofprijzen in Tsjechië iets lager dan in Oostenrijk. U kunt echter altijd online de actuele brandstofprijzen voor beide landen controleren om te zien waar u het meest voordelig uit bent.

Afstand: Als u van plan bent om lange afstanden af te leggen, kan het voordeliger zijn om in Oostenrijk te tanken, aangezien het land iets groter is dan Tsjechië. Hierdoor zijn er meer tankstations en is er dus meer concurrentie, wat kan resulteren in lagere prijzen.

Type brandstof: Het is belangrijk om te controleren welk type brandstof uw voertuig nodig heeft en of deze beschikbaar is in beide landen. In Tsjechië en Oostenrijk worden bijvoorbeeld verschillende typen dieselbrandstof gebruikt, dus het is belangrijk om te weten welk type uw voertuig nodig heeft voordat u gaat tanken.

Betalingsopties: Bij het tanken in Tsjechië en Oostenrijk worden verschillende betalingsopties geaccepteerd. In Tsjechië kunt u meestal contant betalen of met een creditcard, terwijl in Oostenrijk ook debetkaarten worden geaccepteerd. Het is dus belangrijk om te controleren welke betaalmogelijkheden beschikbaar zijn bij het tankstation waar u wilt tanken.

Veel wintersportliefhebbers moeten het land doorkruisen wanneer zij afreizen naar populaire wintersportgebieden in bijvoorbeeld Oostenrijk. Deze reizigers dienen rekening te houden dat zij in het bezit moeten zijn van een geldig vignet bij het rijden over de tolwegen. Bekijk hier meer informatie over het vignet voor Oostenrijk.Meer informatie nodig over dit onderwerp? Bekijk dan onze FAQ pagina.

Tanken in Tsjechië of Duitsland?

Of u in Tsjechië of Duitsland moet tanken, hangt af van verschillende factoren, zoals de locatie van de grens waar u oversteekt en de prijzen van brandstof in beide landen. Over het algemeen zijn de brandstofprijzen in Tsjechië lager dan in Duitsland, vooral als het gaat om diesel.

Tankstations vinden

In Tsjechië vindt u tankstations langs de hoofdwegen en in de meeste steden en dorpen. Als u op zoek bent naar een specifiek tankstation of als u gewoon wilt weten waar de dichtstbijzijnde tankstations zijn, zijn er verschillende manieren om dit te doen. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de navigatie-app op uw telefoon of van een GPS-systeem in uw auto. Daarnaast zijn er ook diverse websites en apps beschikbaar waarmee u gemakkelijk tankstations kunt vinden, zoals de eerder genoemde Tankujlevne.cz, Benzin.cz en E95.cz.

Een andere handige tip is om te kijken naar de tankstations van grote oliemaatschappijen zoals Shell, BP en OMV. Deze tankstations zijn vaak goed uitgerust en hebben vaak faciliteiten zoals een winkel, toiletten en soms zelfs een restaurant of café.

Tanken in Tsjechië is over het algemeen eenvoudig en betaalbaar. Door de prijzen te vergelijken en slim gebruik te maken van kortingen en onbemande tankstations, kunt u geld besparen tijdens uw reis. Zorg er wel voor dat u het juiste type brandstof tankt voor uw voertuig en dat u de locatie van de tankstations controleert als u van plan bent om op afgelegen plekken te rijden.

Als u ervoor kiest om in Duitsland te tanken, houd er dan rekening mee dat de Duitse milieusticker verplicht kan zijn als u door grote steden rijdt. Controleer dit vooraf om boetes en vertragingen te voorkomen.

Tot slot is het belangrijk om veiligheid voorop te stellen bij het tanken. Houd rekening met de algemene veiligheidsvoorschriften en volg de instructies van het tankstationpersoneel op. We wensen u een veilige en aangename reis in Tsjechië!