Verkeersregels Oostenrijk

Als u met de auto door Oostenrijk reist, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verkeersregels die in het land gelden.

Bent u bijvoorbeeld onderweg naar het prachtige Burgenland in Oostenrijk? Dan dient u als bestuurder rekening te houden met een aantal regels.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste verkeersregels voor autobestuurders in Oostenrijk.

Rijden aan de rechterkant van de weg

Net als in de meeste andere Europese landen rijdt het verkeer in Oostenrijk aan de rechterkant van de weg. Dit betekent dat u links moet inhalen en rechts moet rijden.

Snelheidslimieten

Op de meeste snelwegen in Oostenrijk geldt een maximumsnelheid van 130 km/u. Op sommige snelwegen kan de maximumsnelheid echter lager zijn, dus het is belangrijk om op de borden te letten. Op secundaire wegen geldt een maximumsnelheid van 100 km/u, en in stedelijke gebieden is de maximumsnelheid meestal 50 km/u.

Gordels dragen

Het is verplicht om uw autogordel te dragen als u in Oostenrijk rijdt. Dit geldt voor alle passagiers, inclusief kinderen. Kinderen tot 14 jaar moeten in een goedgekeurd kinderzitje of op een verhogingskussen zitten.

Gebruik van mobiele telefoons

Het is verboden om tijdens het rijden uw mobiele telefoon vast te houden. Als u tijdens het rijden wilt bellen, moet u een handsfree set gebruiken.

Alcohol en drugs

Het is verboden om onder invloed van alcohol of drugs te rijden. De wettelijke limiet voor alcohol in het bloed is 0,5 promille, maar voor bestuurders die minder dan twee jaar in het bezit zijn van hun rijbewijs is de limiet 0,1 promille.

Winterbanden en sneeuwkettingen

Als u tussen 1 november en 15 april in Oostenrijk rijdt, moet uw auto zijn uitgerust met winterbanden. Bovendien moet u in sommige gebieden sneeuwkettingen gebruiken als de wegen glad zijn. Het is belangrijk om de weersvoorspellingen te controleren voordat u op reis gaat.

Trajectcontroles

Op sommige trajecten dient extra tol betaald te worden. Denk bijvoorbeeld aan tunnels en bruggen. Lees op deze pagina alles dat u moet weten over de zogenoemde Streckenmaut trajecten en kunt u de trajecttol direct aanschaffen.

Tolwegen

Op sommige snelwegen en autowegen in Oostenrijk moet u tol betalen. U kunt een vignet kopen dat geldig is voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Het vignet moet op uw voorruit worden geplakt en moet duidelijk zichtbaar zijn. Het vignet Oostenrijk kopen doet u eenvoudig online. Zo kunt u per direct de snelweg op!

Verlichting

Het is verplicht om uw verlichting aan te zetten als u in Oostenrijk rijdt, zelfs overdag. Dit geldt voor alle soorten wegen, inclusief snelwegen en autowegen.

Conclusie verkeersregels in Oostenrijk

Het is belangrijk voor autobestuurders om op de hoogte te zijn van de verkeersregels die gelden in Oostenrijk. Het rijden aan de rechterkant van de weg, het naleven van de maximumsnelheden, het dragen van autogordels, het vermijden van het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden, het vermijden van rijden onder invloed van alcohol of drugs, het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen in de winter, het betalen van tol op sommige snelwegen en autowegen, en het inschakelen van verlichting op alle soorten wegen zijn enkele van de belangrijkste verkeersregels in Oostenrijk. Door zich aan deze regels te houden, kunnen autobestuurders hun reis veilig en soepel laten verlopen en optimaal genieten van de prachtige omgeving van Oostenrijk.